Vibrator schoonmaken: 4 beste tips voor reinigen en opbergen

Vibrator schoonmaken

Vibrator schoonmaken? Hoe vaak jij jouw toy ook gebruikt, het is belangrijk om je speeltje goed schoon te houden. Seksspeeltjes zoals vibrators, dildo’s maar ook anale toys komen namelijk in direct contact met gevoelige plekjes en de daarbij horende lichaamssappen. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je deze het beste kunt reinigen. Je bent zo zeker van een hygiënisch gebruik en voorkomt hiermee vervelende infecties . Want ja dat kan!

Het is dus een noodzakelijke taak, maar hoeft helemaal niet moeilijk te zijn en veel tijd in beslag te nemen. In dit artikel geef ik je alle ins en outs omtrent het reinigen van je seksspeeltje. Ontdek hier mijn 4 beste tips voor het reinigen en onderhouden van je sextoy. Lees je mee?

Vibrator schoonmaken, is dat nodig?

De meeste vibrators worden anaal of vaginaal ingebracht ofwel komen in contact met gevoelige lichaamsdelen. Na gebruik van een vibrator, dildo of ander speeltje zitten er vaak verschillende lichaamssappen op de toy. Deze kunnen gaan opdrogen en een voedingsbron voor bacteriën zijn! Dit wil je natuurlijk niet.

Als je jouw seksspeeltje niet schoon maakt en deze hierna gewoon weer gebruikt is de kans op bijvoorbeeld een blaasontsteking of schimmel infectie aanzienlijk groter. Maak en houd daarom altijd je vibrator schoon. Daarnaast kan het schoonmaken van je vibrator ervoor zorgen dat deze langer mee gaat en je er langer plezier van kunt hebben. Redenen genoeg om regelmatig je sextoys schoon te maken!


Hoe vaak vibrator reinigen?

Maak na ieder gebruik jouw vibrator schoon. Zo voorkom je dat bacteriën zich gaan verspreiden en heb je langer plezier van je toy. Schoonmaken na ieder gebruik is dus echt een must!

Ook kan het helpen om je vibrator, dildo of andere toy op te bergen in een doosje of zakje. Hierdoor kunnen er geen stofjes of andere viezigheden bij komen. Meer over seksspeeltjes opbergen, lees je verder op in dit artikel.


Hoe reinig je seksspeeltjes? 5 beste tips

sextoys reinigen

Tip 1: Check alvorens of jouw vibrator waterbestendig is

Ga als eerst na of jouw seksspeeltje wel of niet waterbestendig is. Indien dit het geval is kun jouw vibrator schoonmaken onder de was kraan of douchekop. Mits deze is gemaakt van materialen zoals (hard) plastic, siliconen, elastomeer, metaal of glas.

Meestal zijn de oplaadbare vibrators waterbestendig en mogen onder water en degene die op batterij werken absoluut niet. Maar dit spreekt natuurlijk al wel een beetje voor zich. Ga dit altijd eerst even na voor dat je aan de slag gaat.

Tip 2: Gebruik lauw warm water

Vervolgens kun je je vibrator schoon maken met lauwwarm water en eventueel een niet-irriterende zeep of toycleaner. De voordelen van het gebruik van een toycleaner lees je hieronder. Bij een vibrator die waterbestendig is geldt dat je deze gewoon direct onder de waterkraan kunt houden. Mocht de vibrator niet waterbestendig zijn, let dan op met water en gebruik bij voorkeur een nat doekje of toycleaner en wees voorzichtig bij het deel van de batterij.

Tip 3: Seksspeeltjes schoonmaken met een toycleaner

Nog beter is je vibrator schoonmaken met behulp van een toycleaner. Een toycleaner is een speciaal samengesteld schoonmaakmiddel voor seksspeeltjes. Het bevat een anti-bacteriële werking zonder dat deze agressieve chemicaliën bevat. Althans dit geldt voor de meeste toycleaners.

Toycleaners reinigen, verfrissen en verlengen de levensduur van je vibrator. De meeste hebben een sprayflacon voor een eenvoudige dosering en zijn alcohol -en parfumvrij. Je kunt met toycleaner ook prima een dildo schoonmaken.

Tip 4: Seksspeeltjes schoonmaken met zeep

Ook een milde zeep is een prima middel om je seksspeeltje mee schoon te maken. Let wel, dit geldt alleen voor de toys gemaakt van siliconen, metaal of glas. Gebruik een klein beetje zeep. Voeg dit toe aan een bak met water, leg je speeltje hierin (indien waterbestendig), spoel af en voordat je het weet is je vibrator of dildo weer brandschoon.

Let op: seksspeeltjes gemaakt van latex kunnen niet worden gewassen met zeep. Ga daarom altijd eerst het materiaal van de toy na. De zeep kan anders het materiaal aantasten.

Tip 5: Maak je speeltje goed droog

Na het schoonmaken, dien je jouw seksspeeltje goed af te drogen. Doe dit met een schone droge handdoek of laat deze aan de lucht drogen. Eenmaal droog, kun jouw sextoy opbergen in je nachtkastje of een toybag.


Seksspeeltjes schoonmaken door uitkoken

Seksspeeltjes gemaakt van 100% siliconen, rvs of glas (die geen motor bevatten) kun je ook eerst schoonmaken door deze eerst drie minuten onder te dompelen in een bak met koken water. Je desinfecteert hiermee jouw speeltje en zorgt ervoor dat bacteriën worden gedood.

Dit is een ideale manier voor het grondig reinigen van bijvoorbeeld buttplugs, dildo’s en anaal kralen. In ieder geval alle sextoys waar geen motor in zit.


Hoe seksspeeltjes opbergen?

Eenmaal klaar met het schoon maken van je seksspeeltjes is het belangrijk om deze goed op te bergen. Zo zorg je ervoor dat er geen stofjes bij kunnen komen en je toy ook echt schoon blijft. Berg je speeltje op in één hiervoor bedoelde toybag of doosje.

Tegenwoordig worden veel seks toys geleverd inclusief zakje, etui of doos waarin je ze kunt opbergen. Mocht je jouw toy niet in een laatje of toybag kunnen bewaren, dan raad ik aan om deze ook alvorens het gebruik nog even schoon te maken.

Seksspeeltjes opbergen zorgt ervoor dat deze stof- en pluisvrij blijven en direct klaar liggen voor gebruik. Voor de rest kun je jouw vibrator, dildo of anaal toy het beste bewaren op een koele, donkere en droge plek. Denk hierbij aan in een nachtkastje, in een lade of plank. Zo lang deze maar niet in direct zonlicht staat en er geen vocht bij kan komen.


Seksspeeltjes schoonmaken, zoals je leest zijn er veel verschillende methodes. Ik hoop je met dit artikel antwoord te kunnen hebben gegeven op de veel gestelde vraag: ‘’Hoe maak ik mijn vibrator schoon?’’.

Ook hoop ik dat het jou motiveert om je sextoy standaard schoon te maken en dit toe te voegen aan je standaard routine. Het is een zeer belangrijke stap en maakt het gebruik een stuk plezieriger en hygiënischer!